2021. május 17.     |     Paszkál
 

Hírek

NEMZ-KUL-18 Szerb hagyományápoló program Deszken

2018. december 04.
NEMZ-KUL-18 Szerb hagyományápoló program Deszken
A 2017-ben megjelent pályázati kiírás célja a nemzetiségi törvény hatálya alá tartozó magyarországi nemzetiségek kulturális hagyományainak, tárgyi és szellemi kulturális
kincseinek megőrzésének, méltó folytatásának támogatása; értékhordozó
tevékenységeinek, közművelődési feltételeinek javítása érdekében a nemzetiségi közösség egészét, vagy jelentős részét érintő, a nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó, kulturális és tudományos kezdeményezések támogatása.
 
A pályázati kiírásra egyesületünk által benyújtott pályázat kedvező elbírálásban részesült, 310.000 Ft támogatást nyertünk, melyből VIII.alkalommal megrendezésre kerülő Ajvár fesztiválunk  költségeinek egy részét fedeztük.
A program megrendezésére 2018.szeptember 8-án került sor.
 
Deszk  szerb lakossága sokszínű népi kultúrával rendelkezik. Hagyományai és szokásai sok tekintetben kötődnek az általánosabb nemzetiségi tradíciókhoz. Megvalósítandó programunk célja a szerb közösség népi- és kulturális- és gasztronómiai hagyományainak, kulturális kincseinek megőrzése,  megismertetése az érdeklődőkkel,  értékhordozó tevékenységeinek nyelvi- és kulturális identitás szempontjából meghatározó hatású alkalmak szervezése, a különböző nemzetiségek kincseinek megismerése közös programjaink alkalmával, továbbá a közösségünket képviselő fiatal korosztály számára történő értékátadás, hagyománytisztelet kialakítása, színes népművészeti örökségünk bemutatása.
 
A programot támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, közreműködő szervezet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.