2021. május 17.     |     Paszkál
 

Hírek

NEMZ-TAB-EPER-17 Hagyományok útján - népművészeti tábor Deszken

2017. október 20.
NEMZ-TAB-EPER-17 Hagyományok útján - népművészeti tábor Deszken
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016. decemberében kiírt pályázatának célja volt a hazai nemzetiségi oktatásban részt vevő tanulók nyelvismerete bővítésének, anyaországgal kapcsolatos történelmi, földrajzi, néprajzi ismereteik fejlesztésének támogatása nemzetiségi kulturális tartalmú, tábori programmal rendelkező anyanyelvi hagyományőrző tábor megvalósítása révén.
Egyesületünk sikerrel pályázott - 1.210.000 Ft támogatást nyertünk -,  s ennek köszönhetően 2017.augusztus 13-tól augusztus 19-ig "Hagyományok útján..." címmel népművészeti tábort szervezett a BÁNÁT Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület Deszken.
 
Programunkat szerb gyökerekkel bíró, saját- és más magyarországi  településen élő gyermekek számára terveztük, azzal a céllal, hogy a résztvevők megismerkedjenek  a szerb anyanyelv-, néptánc-, népzenei hagyományokkal, a szerb közösségek által ismert és gyakorolt népszokásokkal, mely ismeretek felhasználhatóak a későbbi közösségi- és szabadidős tevékenységük során is. Ennek keretében korcsoportonként anyanyelvi-, népzenei-, néptánc- és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek.
A tematika alapján a tábor ideje alatt szakmai foglalkozásokat vezettünk délelőtt és délután egyaránt, emellett jutott idő kirándulásra is, ahol betekintést nyerhetnek a a régióra jellemző néprajzi emlékekbe. Kirándulásaink célpontja a Móra Ferenc Múzeum (Szeged) és az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark volt.
 
A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, közreműködő szervezet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.